Jdi na obsah Jdi na menu

16. srna 2010 Humanitární pomoc obci Raspenava

Humanitární pomoc občanům obce Raspenava

V sobotu 14. srpna v 6 hodin ráno vyjelo sedm členů SDH Chlumín a jeden dobrovolník do obce Raspenava v libereckém kraji, postižené ničivou povodní. Za úkol jsme si dali předat vybranou humanitární pomoc, poskytnutou občany Chlumína a okolních obcí. Finanční sbírku, která převýšila 18 tisíc korun jsme, na doporučení krizového štábu obce Raspenava, poslali na povodňový účet obce Raspenava s účelem použití pro těžce poškozenou mateřskou školku, základní školu a občany Raspenavy.

V sobotu v 5 hodin ráno jsme se sešli před hasičskou zbrojnicí v Chlumíně a naložili humanitární pomoc do malého nákladního auta. Kolem šesté jsme se vydali na cestu a hned na kokořínsku nás zastihla bouře s prudkým deštěm. Do Frýdlantu jsme se dostali po poničených silnicích, kde provoz řídila armáda, kolem půl deváté. Odtud nás do Raspenavy doprovodila hlídka liberecké městské policie. Kolem deváté jsme vyložili humanitární pomoc v Hasičské zbrojnici SDH Raspenava, kde byl zřízen krizový štáb. Zde jsme se přihlásili jako dobrovolníci. Byli jsme rozděleni do dvou skupin. První dvoučlená skupina použila naší Ladu Nivu jako mobilní rozhlas. Po oba dny jezdila po obou březích říčky Smědá v 11km dlouhé Raspenavě a hlásila důležité informace krizového štábu postiženým občanům. Zároveň rozvážela balenou vodu, potraviny, čistící prostředky, hygienické potřeby a kontakty na krizový štáb, lékaře, psychology. Druhá šestičlená skupina byla spolu s dobrovolníky z SDH Sněhov přidělena do sektoru 6, kde odstraňovala škody na břehu říčky Smědá vyřezáváním křovin a stromů a jejich odstraňováním z koryta říčky. Dále čerpala vodu ze zatopených sklepů plovoucím čerpadlem.

Zázemím nám byl armádní tábor, který obsahoval polní sprchy, toalety a polní kuchyni. Na louce vedle tábora jsme ze soboty na neděli přespali ve stanech.

Zpět domů jsme se vydali v neděli v podvečer obohaceni novými zkušenostmi z odstraňování škod způsobených přírodní katastrofou, ale také zasaženi pohnutými osudy mnohých obyvatel Raspenavy.

Raspenavská humanitární sbírka a finanční sbírka, vyhlášená SDH Chlumín, převýšila svým množstvím a finanční hodnotou sbírku z minulého roku pro obec Jeseník nad Odrou. Všem jednotlivcům, kteří poskytli pomoc jakoukoli formou, velice děkujeme a vážíme si jí. Za poskytnutou pomoc děkujeme i obci Chlumín a obci Újezdec. Děkujeme rovněž panu Ladislavu Barešovi z Pískové Lhoty (MB), který pomohl s transportem humanitární pomoci z Chlumína do obce Raspenava. Poděkování patří i těm členům SDH Chlumín, kteří se podíleli na organizaci a průběhu humanitární sbírky.

                                  Radek Douša,  velitel JSDH Chlumín

 

http://vimeo.com/14081695

PS: Další případnou finanční pomoc pro Raspenavu zasílejte prosím na nově zřízené povodňové konto:   číslo účtu  199360811/0600

(číslo účtu 86121574/0600, variabilní symbol 782010 již prosím nepoužívejte !!!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář