Jdi na obsah Jdi na menu

3. července 2010 Oslavy 130. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů v Chlumíně

Stalo se to 26.dubna 1880. V malém městečku Klomín, tehdejší Rakousko-Uherské monarchie, vznikla spolková organizace hasičů pod názvem "Dobrovolný hasičský sbor v Klomíně". Dnes je tomu již 130 let a za ta dlouhá léta se mnoho změnilo. Občanská společnost i hospodářská situace naší země i naší obce se několikrát změnila, ale dobrovolní hasiči jsou tu pořád. Jsou oporou lidem v nouzi a významným článkem společenského života naší obce. Rozhodli jsme se, že se ohlédneme do minulosti našeho sboru a všechny úspěchy jak se patří oslavíme. Na tak významnou událost se Obec Chlumín rozhodla pozvat četné rodáky naší obce. Někteří z nich s nostalgií zavzpomínali na své působení ve sboru dobrovolných hasičů ve svém mládí.

Obec Chlumín věnovala našemu sboru krásný hasičský prapor, čímž vřele ocenila dosavadní práci SDH Chlumín. Mnohokrát děkujeme. Svou vlajku získali i mladí hasiči našeho sboru. Oslav se zůčastnilo mnoho představitelů okolních obcí a zástupců středočeského kraje.  Svou účastí nás podpořili funkcionáři OSH Mělník a HZS Mělník, Neratovice a Kralupy n.Vlt.. Na oslavu chlumínského hasičstva zavítali i mnohé sbory dobr. hasičů z blízkých i vzdálených obcí. Podpořit nás přijeli i hasiči z německého Radebergu, se kterými nás pojí přátelské vztahy.

Oslavy započaly proslovy starostů SDH Chlumín, Obce Chlumín a významných hostů. Zasloužilým hasičům, vedení Obce Chlumín, okolním obcím a významným spolupracovníkům našeho sboru byly předány pamětní listy a upomínkové předměty našeho sboru. Po úvodní ceremonii předal starosta obce Chlumín RSDr. Václav Pokorný spolu s místostarostou Otakarem Štickým výše zmíněný prapor našemu sboru. Za doprovodu kapely a sličných mažoretek prošel slavnostní průvod všech zůčastněných obcí. U hrobu padlých v první světové válce jsme uctili památku našich bratrů, kteří ve válce položili svůj život, položením věnce a minutou ticha.

Po slavnostním průvodu následovali veselé okamžiky při netradiční soutěži "Chlumínská stotřicítka". Soutěže se, kromě tradičních soupeřů ze soutěží požárního sportu, zůčastnili také Stará garda SDH Chlumín, družsto TJ Sokol Chlumín a hasiči z Radebergu. Soutěžní družstva měla za úkol vyslat svého velitele na průzkum pomyslného požáru a pak ho z požáru zachránit a požár uhasit. Musela však na cestě k požáru i zpět překonat veselou vodní překážku. Soutěž nabitou dobrou náladou vyhrálo v konkurenci třinácti družstev družstvo SDH Chlumín A v mužské kategorii a soutěž žen vyhrál SDH Kralupy n.Vlt. Své umění a chuť soutěžit předvedla také dvě družstva mladých hasičů SDH Chlumín.

Slavnostní a velmi horký den zakončila taneční zábava na hřišti TJ Sokol Chlumín.

Děkujeme všem, kteří se na oslavách našeho výročí podíleli, kteří nás v našem úsilí podporovali a nadále podporují, všem kteří nás přijeli podpořit a kteří se snámi dobře bavili.

"Ohni zmar" a někdy příště nashledanou.

                                                                                      Radek Douša

                                                                                  velitel jednotky SDH

 

Náhledy fotografií ze složky Oslavy 130. výročí založení SDH

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář