Jdi na obsah Jdi na menu

4.-6.července 2009 Humanitární pomoc občanům obce Jeseník nad Odrou

Humanitární pomoc občanům obce Jeseník nad Odrou

V sobotu 4.7 2009 ve 4:45 hodin vyrazila skupina sboru dobrovolných hasičů Chlumín do 330 km vzdálené obce Jeseník nad Odrou, do  oblasti, která byla nejvíce zasažena povodněmi dne 24.6. 2009.

            Skupina složená z deseti členů SDH a jednoho dobrovolníka jela do této oblasti s jasným cílem. Prvním a nejdůležitějším úkolem byla fyzická pomoc lidem, kterým vodní živel zničil domovy a kteří se během dvaceti minut ocitli doslova bez střechy nad hlavou. Druhým úkolem bylo, předání finanční a materiální pomoci z humanitární sbírky, kterou jsme necelý týden před odjezdem organizovali. Třetím úkolem bylo předat starostovi obce Jeseník nad Odrou dopis od starosty naší obce.

            Na místo jsme dorazili v sobotu kolem půl desáté dopoledne a první naše kroky vedly na krizové centrum, které bylo zřízeno na Obecním úřadu. Zde jsme se jako dobrovolníci zapsali a od pověřeného pracovníka jsme dostali instrukce a adresy kam máme naší fyzickou sílu směřovat. Poté jsme starostovi předali finanční sbírku a dopis od starosty naší obce. S materiální pomocí jsme odjeli do místní školky, kde byl zřízen sklad darovaných prostředků a tam jsme jí předali. Ihned poté jsme se přesunuli na místa, kam jsme byli vysláni a začali jsme pilně pracovat.

            Během těch dvou dní, které jsme v oblasti strávili jsme pomohly celkem ve čtyřech domech a naše práce spočívala především v odklízení bláta a naplavenin, prořezávání stromů a polámaných větví, odčerpávání zatopených sklepů, oklepávání omítek, čištění domů , čištění zaplavených věcí apod.

            Z příběhů lidí, kteří nám vyprávěli, jak osudný den prožili nám běhal mráz po zádech. Lidé, kteří se slzami v očích vyprávěli jak bojovali o své životy a o životy svých rodin, sousedů a zvířat, prožili opravdu neuvěřitelné hodiny hrůzy a strachu. Opravdu jsme s úžasem obdivovali jejich sílu a vervu s jakou se pustili do obnovy všeho co jim voda zničila.

Navzdory dlouhé cestě, krátkému pobytu a občas i nepříznivému počasí  jsme na místě odvedli opravdu spoustu práce. Celá akce měla obrovský smysl nejen pro lidi postižené povodní, ale i pro nás dobrovolné hasiče.Lidem jsme na místě pomohli a my jsme si z této  „mise“ odvezli spoustu zkušeností, emocí, respektu a zážitků, které v nás dlouho zůstanou.

           

            Na závěr bych rád poděkoval všem členům SDH kteří se „mise“ zúčastnili, za jejich odvedenou práci, a všem občanům, kteří také přispěli a podpořili naší finanční a materiální, humanitární sbírku pro obec Jeseník nad Odrou.

                                                                                         Petr Žďárský, starosta SDH  

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář