Jdi na obsah Jdi na menu

Oslavy 135. výročí založení SDH Chlumín

  Sbor dobrovolných hasičů v Chlumíně oslavil 20.června 2015  výročí 135 let od svého založení v roce 1880. Díky podpoře Fondu hejtmana Středočeského kraje a Obce Chlumín jsme toto významné výročí mohli důstojně oslavit a seznámit veřejnost s bohatou historií našeho sboru.

  Oslavy jsme zahájili slavnostním průvodem obcí s historickými prapory, mažoretkami a dechovou hudbou. Během průvodu jsme uctili památku obětí (mj. i hasičů) v 1.světové válce položením věnce k pomníku u kostela svaté Maří Magdalény v Chlumíně. Po návratu průvodu k hasičské zbrojnici byl zahájen oficiální program přivítáním všech hostů a přítomných starostou SDH Chlumín Radkem Doušou, který je seznámil s historií SDH Chlumín. Po té se slova se svými pozdravy ujali významní hosté: starosta OSH Mělník Bc. Radek Modes (předal našemu sboru slavnostní stuhu na prapor), starosta obce Chlumín RSDr. Václav Pokorný (předal našemu sboru slavnostní stuhu na prapor) a místostarosta Otakar Štický, starosta obce Újezdec Stanislav Kříž, senátorka Veronika Vrecionová, radní Středočeského kraje Jiřina Fialová a Dr. Milan Němec a zástupce SDH Příbram Jaroslav Tvrdík.

Ocenili jsme člena našeho sboru Jakuba Štyllera za projevenou statečnost při záchraně svých kloegů z HZS při havárii jejich požární cisterny, zastupitele obce Chlumín, zaměstnance obce se kterými intenzivně spolupracujeme a občany obce Chlumín jenž se významě věnují výchově mládeže. Poděkování za podporu jsme věnovali radním Stř. Kraje Jiřině Fialové a Dr. Milanu Němcovi. Plaketu za podporu hasičského hnutí a požárního sportu ve Sředočeském kraji obdržela také samotná Rada Středočeského kraje. Speciální ocenění obdržel starosta obce Chlumín RSDr. Václav Pokorný jako poděkování za dlouholetou a kostruktivní podporu rozsáhlé činnosti SDH Chlumín a jednotky SDH Chlumín a významnou podporu práci s mladeží v obci obecně.

  Po ukončení oficialit přišla řada na mladé hasiče SDH Chlumín, kteří si připravli ukázku záchrany kamaráda, na kterého v lese spadl strom. Použili k tomu především své umění vázání uzlů. Druhou ukázkou veřejnosti předvedli jak se zachovat při dopravní nehodě a jak zavolat rychlou pomoc.

Mladé hasiče vystřídali hasiči profesionální, jejichž lezecká skupina předvedla záchranu osob nad volnou hloubkou.

Poslední ukázku si připravili chlapi z jednotky SDH Chlumín. Velmi humornou formou, ve stylu Pat a Mat, vyrazili k požáru připraveného hořícího minidomečku, aby svou nemotorností  pobavili všechny přítomné. Tento účel byl bezezbytku splněn a požár byl nakonec uhašen velmi úderným útokem naší dětské přípravky, kterou si zoufalý velitel zásahu přivolal píšťalkou na pomoc. Celá akce byla obměněna velkým aplausem přítomných.

Dalším bodem na programu oslav byly hasičské dovednostní soutěže, do kterých se zapojila i veřejnost. Mladí hasiči v těchto disciplínách však nepoznali konkurenci a posbírali všechny poháry a ceny.

Celou naši oslavu jsme zakončili večerní taneční zábavou pod širým nebem s výbornou kapelou Riviera z Ústí nad Labem.

  K našemu výročí jsme připravili rozsáhlou výstavu historických dokumentů a fotografií a předvedli jsme hasičskou techniku tak jak se vyvíjela v čase. S výstavou techniky nám pomohli zapůjčením svých exponátů a CAS kamarádi z okolních sborů, především SDH Obříství, SDH Úžice, SDH Velvary, SDH Kostelec nad Labem a SDH Nelahozeves. Svou techniku přivezli ukázat také profesionální hasiči z HZS ČR ÚO Mělník. Všem výše jmenovaným sborům i HZS  velice děkujeme za pomoc při realizaci výstavy hasičské techniky.

Celou naši oslavu jsme zakončili večerní taneční zábavou pod širým nebem s výbornou kapelou Riviera z Ústí nad Labem.

 

Náhledy fotografií ze složky Oslavy 135. výročí založení SDH Chlumín

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář